18 de febrer del 2012

Mètode Montessori: els transvasaments

En el àmbit de les activitats montessorianes són especialment importants les activitats de vida practica que, segon la Montessori, són una vera i pròpia gimnàstica propedèutica a la vida en el ambient real.

El objectes per la vida practica conviden els nens a acabar una feina amb un objectiu a assolir, i al plaer de dominar els moviment es suma la satisfacció de veure reconeguda la seva feina i de veure el efectes de les seves accions.

Els transvasaments de sòlids o líquids són un exercici per començar a practicar les activitats de vida practica, ja que a partir d’un any o un any i mig els nens es poden interessar a aquesta activitat.


Tipus de transvasaments segon el mètode Montessori:

- Transvasaments de líquids: en aquest cas es tracta principalment de transvasament d’aigua, també si es pot afegir alguna gota de colorant alimentari. Poden ser transvasaments directes de un ampolla a un altra, o de ampolla a got, però també es poden utilitzar instruments com culleres o tasses.

- Transvasaments de sòlids: en aquest cas l’elecció del materials és molt més amplia ja que es pot utilitzar qualsevol objecte de petites dimensions, com arròs, pasta, llegums secs. Els nens poden utilitzar instruments (culleres, gots, cullerots...) o experimentar lliurement amb les mans.

Tant per els sòlids com per els líquids els contenidors haurien de ser d’us quotidià, millor si frangibles, així el nen aprendrà els moviments correctes a traves de l’autocorrecció.


Com proposar l’activitat:

 Per fer aquesta activitat haurem de preparar abans el material necessari. En una taula baixa posem un contenidor amb el material que volem transvasar i un contenidor buit. Posem a disposició del nen diferent instruments per moure el material d’un contenidor a l’altre (culleres de diferents dimensions, tasses, gots...).
 Per incentivar els nens a experimentar aquesta activitat haurem de donar l’exemple i començar nosaltres els transvasaments. Els petits tindran curiositat pels nostres moviments i, quan vulguin, els repetiran lliurement. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada